De wereld van Nijntje

DICK BRUNA

'Ik weet het: jij vindt het een dooddoener wanneer ik zeg dat ik nooit ouder ben geworden dan vier jaar. Maar het is gewoon waar.'  Dick Bruna*

foto Dick Bruna: copyright © Ferry André de la Porte
foto Dick Bruna: copyright © Ferry André de la Porte


Dick Bruna (Utrecht, 1927), is de illustrator en schrijver van nijntje.

Nijntje is geboren in 1955. Tijdens een vakantie in Egmond aan Zee. Dick Bruna vertelt zijn oudste zoon elke avond een verhaaltje over een wit konijn dat in de tuin van het vakantiehuisje rondloopt. Dit konijn is de inspiratiebron voor nijntje. Dick Bruna speelde zelf toen hij klein was ook met een echt wit konijn.


Dick Bruna begint te tekenen en daar verschijnt nijntje op papier. In de eerste jaren lijkt ze op een stoffen speelgoeddier met een beetje lompe oren. Als in 1963 de vierkante boekjes verschijnen, lijkt nijn meer op hoe we haar nu nog kennen. Toch verandert ze naarmate ze ouder wordt steeds een klein beetje. Vanaf het boekje ‘nijntjes droom’ in 1979 worden haar oren en gezicht wat ronder.  In 1995 met ‘nijntje in de tent’ wordt ook haar lijfje wat molliger.  En in 2001 verandert er iets aan de verhouding tussen haar hoofd en lijf en ziet ze er uit als een peuter. Met de komst van kleine pluis in 2003 is ze als een grote zus een echt kleuterkonijn.

Een lijn zegt meer dan 1000 woorden.
Dick Bruna heeft meer dan 30 nijntje boekjes gemaakt, die in ruim vijftig talen zijn vertaald. Nijntje is wereldberoemd en iedereen is dol op haar. Met haar lieve en eerlijke ronde ogen, haar kruisjesmond, onschuld en haar positieve uitstraling steelt ze ieders hart. In het buitenland heet ze miffy. Dat kan iedereen goed uitspreken. Dick Bruna ontving diverse prijzen voor zijn illustraties en een Gouden Griffel voor zijn korte in rijm gestelde heldere teksten van ‘lieve oma pluis’.

Nijntje geeft kinderen en volwassenen een warm en veilig gevoel. Veel kinderen herkennen zich in nijntje en haar avonturen. 

Het is ook de eenvoud van de tekeningen in combinatie met het speciale kleurenpalet (blauw, groen, geel, rood en soms bruin en grijs) die aanspreekt en herkenbaar is. De beelden vertellen eigenlijk het hele verhaal. Ook zonder de tekst te horen of te lezen, snap je wat er gebeurt. De tekeningen zijn bijna pictogrammen. Overal ter wereld herkennen kinderen in Dick Bruna's huis een huis en in zijn hond een hond. Het is een soort Dick Bruna-taal geworden. Kleine veranderingen maken het verschil tussen blij, verdrietig of nieuwsgierig. Dat is het geheim van nijntje. En dat is de tekenkracht van Dick Bruna. Een lijn zegt meer dan 1000 woorden.

Die lijn is rafelig. Dat is Bruna’s handelsmerk. Hij zegt hierover: ‘Een goede lijn heeft een goede bibber. Maar die goede bibber vind ik wel het aller moeilijkst.’

Dick Bruna en tekenen
'Het is als mijn hobby begonnen dat tekenen, toen ik een kind was, en dat is het eigenlijk nog steeds.' Dick Bruna*

* Dick Bruna in: Céline Rutten, Gesprekken met Dick Bruna, Atlas 2011

Op www.nijntje.nl is bij het kopje geschiedenis meer informatie te vinden over Dick Bruna en zijn veelzijdige werk. Of kom eens kijken naar originele tekeningen en grafisch werk van Dick Bruna in het dickbrunahuis in Utrecht, tegenover het Centraal Museum.